2014 m. sausio 21 d., antradienis

Laiptų apšvietimas šviesos diodais II

Antras dublis - sekmadienį montavau laiptų (į rūsį) apšvietimą. Naudojau tuos pačius šviesos diodus kaip ir praeitame straipsnyje apie laiptų apšvietimą. Vienintelis skirtumas - nenaudojau varžų kiekvienam diodui, o pasirinkau itampos mažintuvą LM 317. Įeinama įtampa 5V sumažinama iki 3.5V, srovė 0.72A.
Štai keletas nuotraukų...

Pasiruošimas - ištraukiami laideliai.

Vėl gi žibintuvėliams panaudotos durų akutės 13 vnt. Pirkau iš ermitažo vieneto kaina apie 3 litus. Tikriausiai kiniečių produktas, nes 3 iš 13 sriegiai buvo suvaryti, vargau kol atsukau :)


Išardomos akutės, t.y lešiukai ir kitos nereikalingos detalės išmetamos

Šita dalis naudojama apšvietimui

Šviesos diodai. Šį kartą pirkau Evitoje.



Standartinė LM317 schema

O čia jau mano schema įtampos sumažinimui

Jūratis pagelbėjo ir sukonstravo veikiantį įtampos 3.5V šaltinį. Matome Nokia pakrovėją 5V, toliau seka LM317 schema ir grandinėje laikinai įdėta varža

Pasitikrinu įtampą

Sujungiu 13 vnt. šviesios diodus. Šį kartą anodo kontatus jungiu prie vienodos spalvos laidelio, bei kontaktus izoliuoju termo vamzdeliais. Įjungiu maitinimą, patikrinu ar dega visi diodai:




Pamatuoju paduodamą įtampą visiems diodams, bei visos sistemos elektrinė galia įskaitant Nokia pakrovėją siekia tik 4.6 wato! Skaičiuojant pinigais ir laikant įjungtus šviesos diodus 24val 365 dienas per metus gaunasi ~19Lt.

Toliau seka akučių montavimas

Kai viskas paruošta belieko paduoti įtampą. Ir Lesto tarė: "Tebūnie šviesa"! :)



Komentarų nėra:

Rašyti komentarą