2013 m. gruodžio 30 d., pirmadienis

Laiptų apšvietimas šviesos diodais

Jau prieš visus tinkavimus buvau sumastęs vidaus laiptus apšviesti baltais šviesos diodais. Tam reikalui lygiagrečiai atvedžiau laidukus, kuriuos paslėpė tinkas. Dar šiais metais iki kurių liko vos kelios dienos suėmiau save į rankas, t.y. pradėjau pajungimo darbus. Naujuosius reikia sutikti šviesoje :)
Vasarą nusipirkau 12 sviesos diodų. Išsirinkau iš akies visiškai nenumanydamas apie jų galią, šviesos stiprį. Dabar pajungęs suku galvą koks jų galingumas. Jie labai panašūs į šiuos: variantas1 arba variantas2 arba kitas variantas :) Gaila bet čekio neišsaugojau su diodų modeliu.

Dabar apie patį pajungimą.


  • Skylė. Ji atsirado po tinkavimo. Prieš glaistymą buvo įleistas PVC vamzdelis (12vnt.) ir paslėpti du laideliai.
  •  Durų akutės. Taip, akutes naudojau laiptų apšvietimui :) Jų nupirkau 12vnt iš Moki Veži. Už vienetą mokėjau apie ~2Lt. Panašaus tipo akutes šiuo metu matau Senukuose. Nežinau kokia jų dabar kaina Seniuose, bet tuometu kai man jų reikėjo, kaina buvo kosminė, kažkur 18Lt už vienetą.
  •  Mano minėti šviesos diodai.

 Darbų eiga - diodų ir akučių montavimas. 
  • Pilnai išardome akutę. Išmušame visus lešius esančius šerdyje. Jų mums nereikės. Reikalingos dvi dalys: šerdis ir užsukamas dangtelis.
  • Diodus sujungiame ir izoliuojame. Naudojau termo vamzdelius kontaktų izoliavimui.
  • Vamzdeliai puikiai susitraukdavo juos pakaitinus atvira liepsna
  • Įkišame diodą į šerdį, kurią kartu su diodu įstumiame į PVC vamzdelį.
  •  Užsukame dangtelį

 Taip atrodo sumontuotos akutės su diodais.


 O čia jau testavau kaip šviečia diodai. Įtampai panaudojau 3.7 volto 18650 ličio jonų bateriją. Pajungęs pastebėjau kad nedega trys diodai. Pasirodo diodams svarbus poliariškumas. Ir čia prisiminiau mokyklos laikus, kad diodai praleidžia srovę tik viena kryptimi. Uch apsidžiaugiau, kad iš 12 diodų tik 3 reikės sukeisti kontaktus :) Galiausiai gavau tokį rezultatą (foto su blykste)
 Be blykstės





Naudojant 3.7 voltų įtampą šviesos tikrai pakanka.

Nusipirkau dar jungiklį su PIR judesio davikliu. Perskaitęs instrukciją supratau, kad šik daiktas man netiks. Jungklis veikia kai visos grandinės apkrova daugiau 40watų. Mano atveju bendra 12vnt diodų galia tikrai tiek nesieks.

Vietoje PIR judesio daviklio įstačiau paprastą jungiklį.
Toliau sekė ir vis tebeieškau maitinio šaltinio savo diodams. Radau senos nokios 5110 pakrovėja. Jame deklaruojama išeinanti įtampa 3.7volto.


Deja, pamatovus su prietaisu matau visai kitokius skaičius 8.8-9.2 voltų įtampą. Pabandymui pajungiau prie blokelio atsarginį diodą ir jis perdegė, įtampos matuoklis nemelavo :)
Svarstau kelis variantus: ieškoti maitblokio su 3-3.7 voltų įtampa kad ir Lemonoje. Arba užsiimti litavimais, t.y. bandyt panaudoti lm317 reguliatorių įtampos sumažinimui naudojant esamą blokelį ar ieškoti kitų sprendimų.

Tai gi šviesos diodų kaina:
  1. akučių kaina 1.93Lt x 12vnt = 23.27Lt
  2. diodai imu 2.5Lt x 12vnt = 30Lt. Galbūt mokėjau ir 1.5Lt nepamenu.
  3. Liregus judesio daviklis įjungiantis šviesą 26.59Lt.
  4. Neskaičiuoju PVC vamzdelio ir laidelių kainos.
  5. Nuolatiniam diodų maitinimui panaudoti seną mobilaus telefoną pakrovėją???
Kol kas viso ~80Lt už laiptų apšvietimą. Papigiai? :)

[Atnaujinta 2014-01-04] Visgi apsistojau ties varžom, kurias nusipirkau Evitoje. Varžos po 300 omų. Patys šviesos diodai pasirodo yra 3V ir 20mA. Anot pardavėjo šviečia iki 4V. Varžos parinktos pagal formulę (8,7v (maitblokio output) - 3V(diodo))/ 0,02A (diodio stipris) = 285. Pasirenkamas artmiausias rezistoriaus nominalas 300.

Sugaišau gerą valandą kol užkabinau varžas

Pajungęs visus 12vnt diodų pastebėjau blokelio įtampos kritimą nuo 8,7V iki 6,51V.
 Įtampa tarp rezistorių 3,58V

Įtampa tarp anodo ir katado 2,93V

Apšvietimo galia iki 2,1wato

Maitblokio temperatura normali, t.y. nešyla. 
Radau nebloga puslapiuką schemų simuliavimui.

Laidų išvedžiojimo schema

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą