2013 m. sausio 25 d., penktadienis

Nuotekų valymo įrenginys, lietaus kanalizacija

Kadangi pas mus gruntas molingas nusprendėme nedaryti išgrėbimo duobės. Apsistojome ties biovalymais.
Lietuvoje kiek žinau yra trys pagrindiniai gamintojai tai August ir Ko, Traidenis ir Feliksnavis. Pasirinkome Feliksnavį 0,8 m3. Kaina Resta 2012 parodoje 4000 Lt, Traidenio 4500 Lt, o August ir Ko jei gerai pamenu 5000 Lt.
Visų šių įrenginių veikimo principas toks pats. Yra indas kuriame kunkuliuoja nuotekos. Orapūtė pučia ora į indą. To pasekoje susidaro bakterijos, aktyvus dumblas, vyksta reakcijos, išsivalymas.

Feliksnavio ir Traidenio bioįrengimai labai panašūs, tiek forma, tiek spalva (Traidenio tamsiai žalia). Vienintelis skirtumas tai indo sieneles storis. Pas Feliksnavį sieneles storesnės.

Kodėl nesirinkau August ir Ko? Pirmas dalykas tai kaina, antra jie pririša tave, esi priverstas naudotis jų paslaugomis (atlikti techninį aptarnavimą, įrenginio išvalymas). Trečia šio įrenginio negalima statytį ant įvažiuojamosios dalies t.y per jį važinėti.

Oraputė japoniška. Pagaminta filipinuose. Galia 39 watai. Taip ji naudoja tiek kai pučia be pasipriešinimo. Tačiau kai pajungi prie valymo įrenginio elektros sanaudos padidėja 53 - 54 watai.





Taupant pinigus įsigijau taimerį 17Lt, kuris kas 15 min įjungia/išjungia orapūtę. Taimeris įeina į komplektą jei pasirinksitę Augut ir Ko.

Feliksnavis siūlo montavimo paslaugas. Kaina 1000 Lt + traktoriaus išlaidos. Pagalvojau, kad pasiliksiu tuos pinigus sau :) Tai gi išsinuomavome traktoriuką ir pradėjome montavimo darbus.
Įrenginio montavimas

1. Iškasame duobę
2. Įleidžiame kubilą
3. Nustatome horizontalumą
4. Užkasinėjame palaipsniui, t.y. apkasam indą kokia 30 cm, sutankiname gruntą aplinkui (pvz laistant vandeniu). Į indą irgi pilame vandens ir taip kartojame cikliuką.


Traktoristas laiko strėlę :)

"Padsobnikas" perekūrą daro.




Turėdami traktorių šalia įkasėme infiltracijos šulinukus ir lietaus kanalizacijos šulinius. Taip pat paklojome vamzdžius lietaus kanalizacijai.

Šulinukai:

Lietaus kanalizacijos vamzdžiai:


Transportuojame 6 metrų vamzdį :)

 3 metrų vamzdžiai:



 Kasimo darbai uztruko 1,5 dienos. Sumokėta traktoristui 600 Lt.

Air pumps, Biological treatment plants of domestic wastewater for private houses, drainage

2 komentarai:

  1. zinau senas blogas, bet uzskaitau, kad Honda naudojot statybinem medziagom transportuot. Puikus automobiliai :)

    AtsakytiPanaikinti